Rembrandt van Rijn

dé Hollandse Meester

Digitale Tentoonstelling

De Nachtwacht

1642, olieverf op doek, h 379,5cm × b 453,5cm × g 337kg

Rembrandts beroemdste en grootste schilderij werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was een van de drie hoofdkwartieren van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een schuttersstuk alle figuren in actie weergaf. De kapitein, in het zwart, geeft zijn luitenant opdracht dat de compagnie moet gaan marcheren. De schutters stellen zich op. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de voorgrond. Zij is de mascotte van de schutters. De naam Nachtwacht is pas veel later ontstaan, toen men dacht dat het om een nachtelijk tafereel ging.

Portret van een vrouw, mogelijk Maria Trip

1639, olieverf op paneel, h 107cm × b 82cm Meer objectgegevens

Maria’s vader was schatrijk geworden door handel in ijzer en wapens. In 1639 is zij 20 jaar en nog ongetrouwd. Op dit portret komt ze er onverbloemd voor uit dat ze iets te besteden heeft. Haar halsdoek is van de fijnst mogelijke, bijna transparante kant, en ze draagt een weelde aan parels. De vouwwaaier in haar linkerhand was in 1639 nog een zeldzaam en kostbaar kleinood.

De waardijns van het Amsterdamse lakenbereidersgilde, bekend als ‘De Staalmeesters’

1662, olieverf op doek, h 191,5cm × b 279cm

Nadat Rembrandt in de jaren 50 in financiële problemen was geraakt, verhuisde hij naar een huurhuis aan de Rozengracht. De Amsterdamse elite klopte niet meer zo veelvuldig bij hem aan als voorheen. Toch bleef hij populair: dit belangrijke gilde vroeg hem voor hun portret. Rembrandt maakte er een levendige scène van, door te doen alsof ze – gestoord door onze binnenkomst – even opkijken van hun werk.

Heb je een vraag aan Rembrandt?

Bekijk de video in de lijst!

[sac_happens]

Isaak en Rebekka, bekend als ‘Het Joodse bruidje’

ca. 1665 – ca. 1669 olieverf op doek, h 121,5cm × b 166,5cm Meer objectgegevens

Om te voorkomen dat hij zou worden vermoord en zijn vrouw werd ingenomen door koning Abimelech, verhulde Isaak zijn liefde voor Rebekka; zij gaven zich uit voor broer en zus. Maar hun intieme omgang toen ze zich onbespied waanden, verraadde hen. Rembrandt schildert ze in een liefdevol moment. Daarbij werkt hij uitzonderlijk vrij, brengt de verf dik op en krast erin met de achterkant van zijn penseel.

Bedankt voor je bezoek aan deze online tentoonstelling. Graag horen we over je ervaring!