Ik zat in de Jaarboek Commissie 2020 van D.S.R. Proteus-Eretes, de studentenroeivereniging waar ik sinds 2018 lid ben. Deze achtkoppige redactie is verantwoordelijk voor de samenstelling, vormgeving, productie en uitgave van een almanak, een typisch studentikoos overzicht van de activiteiten en leden van een vereniging.

In het boek is er in verschillende katernen ruimte voor tekst en foto’s van het bestuur, wedstrijdroeiploegen, competitieroeiploegen, commissies en overige genootschappen. Daarnaast zijn recordlijsten, bootbeschrijvingen en contactgegevens terug te vinden in de achterste katernen.

Zoals elke editie heeft dit jaarboek een thema. Wij hebben als commissie samen de dubbelzinnige zinspreuk Op Afstand De Beste bedacht om de periode 2019-2020 te symboliseren. De roeivereniging heeft niet alleen in het najaarsseizoen goed gepresteerd, maar ook toen het hoofdseizoen door corona in het water viel, bleef Proteus-Eretes sterk. Op afstand hebben de leden hebben als de beste tal van activiteiten online doorgezet. Dit is op de boekomslag gevisualiseerd door een roeiboot die vooruitloopt op een groep diverse roeiboten. Het afstand-thema wordt verder letterlijk uitgedragen door afstandsstreepjes (langgerekte letters I), wat ook een knipoog is naar technische tekeningen die bekend zijn bij studenten van de Technische Universiteit Delft.

Ik was met een andere Commissaris Lay-out hoofdverantwoordelijk voor de vormgeving van de kaft en paginaopmaak, en heb me daarnaast gewijd aan enkele specifieke pagina’s. Hieronder staan mijn bijdragen aan het jaarboek uiteengezet.

De introductiepagina’s zijn de eerste die een lezer ziet en moeten daarom een goede indruk maken. Ze drukken het thema uit met kleurcontrasten. artistiek thema: contrasten. Traditiegetrouw opent het boek met het verenigingslied, dat ik naast de verenigingsvlag heb afgebeeld. Het contrastvolle thema van donkere lucht met wolken wordt doorgezet op de pagina’s van de inleiding. De linkerpagina, op afstand, is somber met een (door mij geschreven) gedicht dat de context van het jaar schetst. De rechterpagina, de beste, geeft daar een positieve draai aan. De inhoudsopgave viert dat met de introductie van de katernkleuren en afstandsstreepjes.

Voorafgegaan aan een maandoverzicht in verenigingskleuren start elk katern met een themafoto met daarop een patroon van die afstandsstreepjes in katernkleur. Dat komt terug in de achtergrond van elke reguliere pagina met tekst en foto’s aangeleverd door de leden. De paginaindeling van dit jaarboek verschilt van andere edities door de gekleurde kolom met groepsnaam en ledennamen, ten opzichte van een slecht leesbare opsomming. Daarnaast is de witruimte rechts gereserveerd voor een ‘paginavoortgangsbalk’ boven het paginanummer: hoe verder men het boek leest, hoe verder de afstandsstreepjes gevuld zijn. Dat levert een leuk effect als men snel door het boek bladert!

Hoewel het hele jaarboek in feite informatief en amuserend leest, is het korte katern Ter Lering & Vermaak daar uitdrukkelijk op gericht. Ik heb de gegevens voor de vaste onderdelen – boot stellingen en barstatistieken – verzameld en verwerkt, en ben ook op zoek gegaan naar extra leuke en leerzame informatie – WC-rol workout, polls, online borreltips en ledenstatistiek. De vrolijk vormgegeven diagrammen en grappige teksten maken deze paar bladzijden tot een mooie afsluiting van het jaarboek